Oldtimer Nederland | Startpagina
AR Parts

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Westfield

Westfield Sportauto's bestaan nog maar zo'n dertig jaar, maar hebben in die tijd in thuisland Groot-Brittannië een stevige reputatie opgebouwd als fabrikant van doe-het-zelf-autopakketen en door het produceren van sportvoertuigen waar de echte enthousiastelingen door worden aangetrokken. In 1982 werd Westfield Sportscars opgericht door Chris Smith. Hij was van plan betaalbare, snelle tweezits voertuigen te creëren die de blauwdruk van de Lotus Seven zou lenen en de concurrent zou moeten worden van mede-doe-het-zelf-autobouwpakkettenbedrijf Caterham. Omdat Caterham al de rechten had om haar modellen op oude Lotus-voertuigen te baseren ontstond er wat juridisch gedoe tussen de twee bedrijven vanwege de grote hoeveelheid overeenkomsten tussen de ontwerpen. Dit was bij lange na geen probleem en werkte uiteindelijk zelfs in het voordeel van Westfield omdat het betekende dat het bedrijf het ontwerp moest aanpassen en verbeteren zodat er geen inbreuk op het intellectuele eigendom van Caterham zou ontstaan.

Het eerste Westfieldvoertuig dat de weg op ging was gebaseerd op de Lotus 11, en hoewel er veel onderdelen van een MG Midget werden gebruikt ging deze auto van 0 tot 100 km/u in slechts achteneenhalve seconde. Het duurde nog tot de jaren '90 voordat het bedrijf echt zijn stempel op de auto-industrie achterliet met de productie van modellen zoals de FW400 die sneller op de 100 km/u zat dan andere superauto's. Het enige gebied waarop de Westfield sportauto's van de Caterham-auto's verschilt is de constructie. Dat komt omdat Westfield ervoor kiest om fiberglas voor de carrosserie te gebruiken om op het gewicht van het voertuig te kunnen besparen, wat noodzakelijk is om de voertuigen voldoende snelheid te kunnen laten maken. Interessant is dat dit iets is waar Lotus bij latere modellen ook zelf voor koos, waarmee Caterham als enige metalen carrosserieën bleef gebruiken.

Hoewel Westfield de eer voor de inspiratie achter haar auto's aan andere bedrijven verschuldigd is, heeft het bedrijf gedurende de jaren een aantal daadwerkelijk indrukwekkende innovaties gecreëerd die een brede invloed op de markt hebben gehad. De veelgeprezen onafhankelijk ontwikkelde achtervering heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de besturing van de voertuigen aanzienlijk verbeterde en daarmee is die een integraal onderdeel geworden van zowel de sportauto's als van de voertuigen die tijdens het reizen bovenal comfortabel dienen te zijn. Net als vele andere fabrikanten van doe-het-zelf-autobouwpakketen heeft ook Westfield het succes voornamelijk te danken aan het gebruik van lichtgewicht, wendbare voertuigonderdelen en door ze te combineren met relatief bescheiden motoren om de hoeveelheid kracht en plezier te kunnen maximaliseren. De Westfield Seight, die in 1991 voor het eerst op de markt verscheen, heeft een V8 Rover-motor die 200rpk levert, waarmee de auto een soort van zakraket wordt die de definitie van dit moedige bedrijf is geworden.

Westfield advertenties

Afbeelding van Fisher Fury Spyder op oude registratie

Alle Westfield advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken