Oldtimer Nederland | Startpagina
Kattenberg Expertise

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Vauxhall

We moeten helemaal terug naar 1857 voor het begin van dit bedrijf, dat uiteindelijk Vauxhall Motors zou worden. Dit was het jaar waarin Alexander Wilson het bedrijf Vauxhall Iron Works oprichtte in het gebied in Londen met dezelfde naam. Aangezien het bedrijf voornamelijk werkte aan onderdelen die noodzakelijk zijn voor marine pompen en motoren is het geen verrassing dat in 1903 deze relevante expertise in werd gezet om auto's te gaan produceren.

Hoewel het bedrijf vernoemd is naar een gebied in Londen en ondanks het feit dat de naam pas in 1907 geïntroduceerd werd, staat het hoofdkantoor van Vauxhall Motors al sinds 1905 in Luton. Dankzij de ondernemende vindingrijkheid van de 23-jarige werknemer Laurence Pomeroy werd het bedrijf in de Britse motorindustrie vastgemetseld toen hij in 1907 een motorblok ontwierp waarmee hij een jaar later van zowel de Britse ANWB als het Schotse Betrouwbaarheidsonderzoek grote bijval kreeg. De combinatie van de auto en de motor zorgde voor een toonaangevend duo, waarmee Vauxhall Motors zeer triomfantelijk slaagde in evenementen waarbij de voertuigen heuvels op moesten zien te komen en er werd een topsnelheid bereikt van 90 km/u, waarmee de auto uitermate sportief was voor die tijd.

De Vauxhall Type-A was het voertuig dat in 1908 voor het publiek in productie werd genomen en bleef tot 1920 een steunpilaar voor het bedrijf. In 1925 was Vauxhall internationaal bekend en werd het voor ongeveer 2,5 miljoen dollar een dochtermaatschappij van General Motors. De nieuwe eigenaren overzagen de productie van de Vauxhall Cadet en de beurskrach in de late jaren '20 leidde tot de opkomst van het Bedford-merk voor commerciële voertuigen die onder toezicht van Vauxhall in Groot-Brittannië werden geproduceerd en verkocht. Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog aanbrak stond Vauxhall Motors klaar om het land te helpen en werd de Luton-fabriek omgebouwd om er Churchill-tanks te gaan produceren. In de jaren na de oorlog had Vauxhall als doel om voertuigen te creëren die een breed publiek zouden aantrekken en goedkoop genoeg zouden zijn om door het gewone volk gekocht te kunnen worden.

Vauxhall advertenties

Afbeelding van VAUXHALL VICTOR ZWART 1950.
Afbeelding van Te Koop
Afbeelding van Vauxhall Velox Luxe 1949

Alle Vauxhall advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken