Oldtimer Nederland | Startpagina
Canadaco B.V.

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Vanden Plas

Vanden Plas is een van de oudste merken in de auto-industrie, in de late 19e eeuw opgericht in België en tot aan het nieuwe millennium nog altijd consistente producent van luxe en kwaliteit. Net zoals de meeste eerbiedwaardige autobedrijven was ook Vanden Plas ten tijde van de oprichting een koetsbouwbedrijf. Het bedrijf werd in 1870 opgericht door Guillaime van den Plas, van wiens naam de bedrijfsnaam is afgeleid. Het bedrijf stond in eerste instantie in Antwerpen, voordat er naar Brussel werd uitgebreid, maar aan het begin van de 20e eeuw maakte dit familiebedrijf eindelijk naam in het Verenigd Koninkrijk. Het Belgische autobedrijf SA L'Auto Métallurgique begon in 1906 voertuigen naar de Britse kusten te importeren en Vanden Plas was verantwoordelijk voor de carrosserieën. Van deze auto's met 10 liter motor werd gezegd dat ze maximaal 100rpk zouden kunnen halen, wat voor die tijd nogal een gedurfde uitspraak was. Uiteindelijk kreeg de Vanden Plas-naam gewicht in het Verenigd Koninkrijk en in 1910 werden de rechten om het merk te gebruiken door de autohandelarenketen Warwick Wright opgeëist.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon Vanden Plas England Ltd. vliegtuigen te bouwen. In de jaren '20 raakte het bedrijf echter in een financieel zware periode terecht, wat invloed had op de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Dankzij een samenwerking met Bentley kreeg het bedrijf de mogelijkheid om het chassis voor honderden luxueuze voertuigen te bouwen, maar in de jaren '30 werden de carrosserieën weer op een breed scala aan chique modellen van verscheidene producenten geplaatst, waaronder die van Rolls Royce en Daimler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de productie weer over op vliegtuigen, waarna Vanden Plas een aanbod van Austin aannam en aan een luxevoertuig begon te werken dat de concurrent zou worden van de Rolls Royce-familie aan de bovenkant van de Britse markt. Het resultaat was de Austin A135 Princess en Vanden Plas werd door haar nieuwe partner uitgekocht. Gedurende de jaren '50 en '60 bleef men het Vanden Plas-merk toepassen op verscheidene BMC/British Leyland-dochterondernemingen.

Dankzij marketingmanipulatie werd het Vanden Plas-etiket geplakt op de Jaguar-voertuigen die in de Verenigde Staten aan de absolute bovenkant van de markt verkocht werden, terwijl in het Verenigd Koninkrijk een Daimler-naamplaatje op dezelfde auto geplakt werd. In de daaropvolgende decennia kon men het Vanden Plas-merk blijven aantreffen op verschillende modellen, waarbij de Rover 75 de laatste ademteug voor het merk in het Verenigd Koninkrijk werd.

Populaire oldtimer en klassieker merken