Oldtimer Nederland | Startpagina
AR Parts

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Singer

In 1875 richtte George Singer, een ingenieur bij Coventry Machinists, zijn eigen bedrijf op in Coventry om fietsen te produceren. In 1901 begon het bedrijf ook gemotoriseerde fietsen te produceren, in 1904 motorfietsen - en in 1905 werd de eerste auto met vier wielen geproduceerd, die ontworpen was door Alexander Craig. De motor had twee cilinders en kon óf net iets over de 1800cc halen, of ongeveer 2400cc. Vanaf 1906 begon Singer Company ook zelf auto's te ontwerpen, waarbij aanvankelijk motoren van andere bedrijven werden gebruikt. De viercilinder, Ten Horse Power Ten, die in 1912 werd geïntroduceerd, was een grote hit en werd tot 1948 periodiek geproduceerd, steeds met enkele aanpassingen. Dit was oorspronkelijk een viercilinder, maar vanaf 1922 werden hier ook zescilinder modellen van geproduceerd. Het was een slim ontworpen, lichtgewicht auto, die behoorlijk uitblonk in vergelijking tot de zware auto's die in tijd geproduceerd werden. Met deze auto werden ook verschillende Amerikaanse "stock car" races gewonnen en snelheidsrecords gevestigd - wat ongetwijfeld meespeelde in de enorme populariteit van de auto.

In 1926 volgde de Singer Junior, een vierpersoonsauto met 8 pk; dankzij de revolutionaire bovenliggende nokkenas, was het kwalitatief uitzonderlijke Singer tegen 1928 het op twee na meest succesvolle bedrijf, na Morris en Austin. Door nog een pk toe te voegen, kwam het populaire Nine model tot stand. De zescilinder Nine Le Mans behaalde aanvankelijk goede resultaten bij verschillende races, maar doordat er gedwongen een aantal onsuccesvolle aanpassingen werden gedaan aan het stuurmechanisme, gingen deze resultaten snel omlaag. In 1939 begon de Nine Roadster, een soort kruising tussen een sportwagen en een sedan, net populair te worden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hierna richtte het bedrijf zich vooral op het produceren van oorlogswapens, waardoor het bedrijf financieel voor de wind ging. In 1946, nadat de oorlog voorbij was, werd de productie van de Roadster vervolgd.

De 4A Roadster kwam in 1950 vers van de assemblagelijn, met vier versnellingen in plaats van de drie versnellingen van de Roadster. Bij de 4AB werden een aantal kleine aanpassingen uitgevoerd op het body en de 4AC kreeg een motor van 1200cc. Bij de 4AD vonden een aantal kleine aanpassingen plaats bij het uiterlijk en de 4ADT had dubbele carburateurs - ook wel 'twin carburettors' in het Engels, wat de 'T' in de naam verklaart. Er werden in totaal 11000 Roadsters geproduceerd. Van 1954 tot 1956 werd de Singer Hunter geproduceerd. In 1964 kwam het Singer bedrijf in het bezit van de Rootes concern; hierna werd de Gazelle geproduceerd, die in de praktijk op een soort vernieuwde Hillman Minx leek met een Hunter motor. In 1961 verscheen de Vogue, een zwaardere en erg stevige auto. In 1965 werd naast de Vogue ook de Chamois geproduceerd; deze modellen werden beiden tot 1970 geproduceerd, toen het bedrijf over werd genomen door Chrysler en hierin op ging.

Singer advertenties

Afbeelding van singer gazelle cabriolet 1960
Afbeelding van Singer 4AD Roadstar 1953

Alle Singer advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken