Oldtimer Nederland | Startpagina
Damen en Kroes Boxtel

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Ogle

Ogle Design is wellicht niet een bedrijf waar je eerder van hebt gehoord, maar de kans is groot dat je hun werk ergens hebt gezien; vooral als het op nostalgische popcultuur aankomt. Het bedrijf opende in 1954 haar deuren, toen David Ogle besloot dat hij graag voort wilde borduren op wat jij op de Central School of Art and Design had geleerd. Al snel kwam het bedrijf met een aantal iconische ontwerpen; in het huishouden (de Bush TR82 Radio), maar ook buiten het huishouden (de Raleigh Chopper fiets), en zelfs op de planeet Tatooine (Luke Skywalker's XP-34 Landspeeder). Minder bekend ben je wellicht met hun auto's, die niet al te lang geproduceerd werden. De eerste auto die ze produceerden was de 1.5: een vierzits tweedeurscoupé, die uit glasvezel onderdelen bestond. Er werden in 1959 maar acht van deze auto's, die gebaseerd waren op de verlengde 1.5 Riley; dit was duidelijk niet de beste tijd voor de productie van auto's.


In 1962 sloeg Ogle een nieuwe weg in met de SX1000, een gemodificeerde auto waarbij een constructie van het beroemdere Mini werd gebruikt. Hier hing een prijskaartje aan van £550, maar dan moest de klant wel zelf het chassis aanleveren. Later in 1962 konden klanten deze auto echt als volledige auto aanschaffen bij Ogle Design; ze konden hierbij kiezen uit bijna elke Mini Cooper motor die beschikbaar was, zelfs tot en met de Mini Cooper S. De man achter veel van de iconische Britse ontwerpen die de wereld veroverden, overleed echter achter het stuur van een van zijn eigen auto's. Nadat er een fataal ongeluk ontstond op het Brands Hatch racecircuit, werd besloten om de productie van auto's stil te leggen. De laatste onderdelen werden geconverteerd, omdat er in de V.S. rechts wordt gereden, en vervolgens verkocht aan de V.S. Hier waren de verkoopcijfers ook niet fantastisch, dus werd de fabriek in 1964 uiteindelijk gesloten. Toch liet het bedrijf nog iets na: de gietvormen werden verkocht aan een scheepsbouwer, Norman Fletcher, die vervolgens de Fletcher GT bouwde voor een tentoonstelling in Londen in 1967.

De laatste auto die werd geproduceerd, was een vernieuwde versie van de Daimler Dart, de SX250. De oorspronkelijke bouwers waren niet geïnteresseerd in het ontwerp, waarna het aan Reliant werd verkocht. Hier kreeg de auto wat nieuw leven ingeblazen, aangezien het ontwerp herzien werd en de auto uiteindelijk de Scimitar GT van 1964 werd. De Ogle SX1000 is sinds kort weer te koop aangeboden voor consumenten, door Nostalgia Cars; een bedrijf voor speciale auto's.

Populaire oldtimer en klassieker merken