Oldtimer Nederland | Startpagina
Ikwiljouwautokopen.nl

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Lloyd

Dit bedrijf werd in 1936 opgericht door Roland Lloyd, geboren in Grimsby, die uit een familie van autofanaten en monteurs kwam. Lloyd Cars richtte zich op het produceren van goed ontworpen, stevige sportauto's voor de moderne man, met een prijskaartje dat de kwaliteit reflecteerde. De eerste auto die door de fabriek was geproduceerd, was een extreem lichte sportieve tweezits wagen met een open dak. Ondanks het moderne uiterlijk van de auto, was dit eigenlijk een ouderwetse 'cyclecar'; deze watergekoelde ééncilinder tweetaktmotor, stuurde via een smalle kabel 11,5 pk (incl. afremmend vermogen) naar de wielen. Na het eerste model, de 350, volgde in 1946 de Lloyd 650; dit model was groter, sneller en luxer.

De essentie van de ontwerpen van Lloyd was dat ze zo simpele mogelijk waren. Het bedrijf geloofde dat hoe minder knoppen en technologie er op het auto-ontwerp zaten, hoe kleiner de kans was dat er iets mis kon gaan. Ze wilden de reputatie dat hun auto's lang mee gingen graag zo houden, dus waren hun ontwerpen simpel, zonder poespas. De brandstoftanks werden op grotere hoogte in de auto geïnstalleerd en waren afhankelijk van de zwaartekracht, de ruitenwissers werden met de hand bediend en de wielophanging maakte gebruik van de oude bladveren mechaniek; niet de meest comfortabele manier van rijden, maar met veel minder kans dat er iets misging dan bij andere auto's van die tijd.

Wat betreft kleine Britse autobouwers van voor de oorlog, was Lloyd Cars redelijk succesvol. De 350 werd voor £75 - £85 verkocht, en er wordt geschat dat hier rond de 250 stuks van werden verkocht tussen 1936 en1939. Ook het Gas Light and Coke Company maakte onderdeel uit van het klantenbestand; dit bedrijf schijnt 10 auto's te hebben afgenomen, zodat hun inspecteurs hier gebruik van konden maken. Sommige auto's werden zelfs naar Zuid-Afrika verscheept, waaronder een bestelwagen uitvoering, die slechts een paar maanden geproduceerd werd in 1939. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de autoproductie tijdelijk stilgelegd; tijdens deze periode richtte het bedrijf zich op het produceren van Rolls Royce onderdelen van vliegtuigmotoren; pas in 1946 gingen de deuren weer open, toen de nieuwe 650 in de verkoop ging. Er werden rond de 400 auto's verkocht van het 650 model, maar toen er in de jaren '50 steeds meer massaproductie plaats begon te vinden, werd de auto de markt uit geprijsd. Het bedrijf maakte tot 1983 technische onderdelen, maar in 1983 werd de fabriek verkocht aan Birds Eye Walls.

Populaire oldtimer en klassieker merken