Oldtimer Nederland | Startpagina
Autodemontagebedrijf F. Pril

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Lea Francis

Automobielbedrijf Lea-Francis werd in augustus 1895 opgericht, toen twee vrienden - Richard Lea en Graham Francis - een samenwerking aangingen om dure hightech fietsen te produceren, op hun werkplaats in Coventry. Al snel vergaarde het bedrijf behoorlijk wat bekendheid om haar hoogwaardige producten, en in 1903 besloten de eigenaars om een poging te wagen in de autowereld; ze produceerden een gemotoriseerde driecilinder auto, maar de verkopen vielen helaas tegen.

Ondanks deze tegenslag, bleef het bedrijf erg succesvol; van 1912 tot 1924, produceerde Lea-Francis een aantal populaire motorfietsen, en in 1924 besloten ze om het nog eens te proberen met gemotoriseerde auto's. De eerste auto's die ze produceerden waren lichtgewicht voertuigen, die op een gemodificeerde versie van hun succesvolle Meadows motor liepen; maar om het vermogen en de prestaties te verbeteren, moest er gebruik worden gemaakt van een zwaarder chassis en versnellingen. Zo begon de productie van de innovatieve Hyper, de eerste massa-geproduceerde auto met supercharger, die een aantal jaar ontzettend succesvol was en ook de 1928TT won.

Kort hierna kwam het bedrijf onder curatele, door een combinatie van de Grote Depressie van de jaren '30 en een onsuccesvolle poging om een luxe zescilinder voertuig uit te brengen. Door de goede prestaties van het nieuwe management, kreeg het bedrijf in 1937 nieuw leven ingeblazen, met een nieuwe auto klaar voor productie, ontworpen door voormalig ingenieur bij Riley Hugh Rose. De auto's werden niet allemaal goed ontvangen door het grote publiek, maar uiteindelijk bracht het bedrijf een aantal populaire voertuigen uit, waaronder een 2.5 liter die in 1949 werd gelanceerd en die beschikbaar was als sedan en soft top sportauto.

Getunede versies van de automotoren die ze geproduceerd hadden, kwamen door de jaren heen terecht in een aantal populaire race en sportauto's, waaronder ook de eerste paar versies van de Connaught's. Ondanks deze kleine successen, gingen de verkoopcijfers alleen maar verder omlaag; in 1962 werden de bezittingen verkocht en werd het bedrijf opgeheven. Er zijn sinds die tijd een aantal Lea-Francis fans die bijvoorbeeld de lancering van het retro 'Ace of Spades' model en het prototype sportauto ontworpen door Jim Randle ondersteunen, maar tot nu toe zijn er geen pogingen gedaan om het bedrijf nogmaals nieuw leven in te blazen.

Populaire oldtimer en klassieker merken