Oldtimer Nederland | Startpagina
Wijkopenautos.nl

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Jowett

Autofabrikant Jowett, gevestigd in Bradford, produceerde van 1906 tot 1954 lichte commerciƫle voertuigen en auto's. Jowett werd in 1901 opgericht door de broers William en Benjamin Jowett, en Arthur V Lamb. Aanvankelijk produceerde het bedrijf fietsen, maar te zijner tijd begonnen ze de tweetakkige V motor te produceren voor hun eigen voertuigen. In 1904 werd het bedrijf de "Jowett Motor Manufacturing Company" en in februari 1906 produceerden ze hun eerste lichte auto; de volledige productie van de auto begon echter pas in 1910. Het doel was om een lichtgewicht voertuig te produceren met een kostenbesparend ontwerp, voor een betaalbare prijs; de versnellingsmechaniek met drie versnellingen en helmstok-stuur en de motor, bestonden vooral uit aluminium en waren speciaal voor kleinere auto's ontworpen. De auto werd ontzettend populair en wordt ook wel de eerste lichtgewicht auto in Engeland genoemd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de productie stilgelegd en produceerde het bedrijf munitie.

In juni 1919, werd een nieuw particulier bedrijf opgericht, Jowett Cars Limited. Er werd een mijn opgekocht die niet langer in gebruik was, even buiten Bradford, en dit werd de nieuwe productieplaats. De productie in de nieuwe fabriek begon in 1920 met de Jowett Seven. In 1935 ging het bedrijf de aandelenmarkt op en werd het op de London Stock Exchange aangeboden. In 1936 werd een nieuwe viercilinder motor uitgebracht, die werd geroemd om de betaalbaarheid, betrouwbaarheid en het vermogen. In 1934, lanceerde het bedrijf de Jowett Kestel met vier versnellingen. Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog moest het bedrijf de productie van de voertuigen stilleggen en moest het in plaats daarvan componenten van vliegtuigen en militaire bewapening produceren. In 1945 werd het bedrijf opgekocht door een Brits investeerder, Charles Clore. In 1947 verkocht Clore het bedrijf aan Lazard Limited, een onafhankelijke, internationale beleggingsbank.

De autoproductie ging na de Tweede Wereldoorlog weer verder met de introductie van de Bradford Van, een lichte vrachtwagen. Verdere ontwikkelingen leidden tot de productie van de Jowett Javlin, een gestroomlijnde sedan, waarna de Jowett Jupiter cabriolet volgde. De Jupiter werd in de eigen fabriek geproduceerd, maar de chassis van de Bradford Van en de Javlin werden aan een ander bedrijf uitbesteed, Briggs Motor Bodies. In 1953 ontstonden er problemen omtrent de regeling van de productie van de chassis, waardoor de productie van deze voertuigen werd stilgelegd. De Jupiter werd tot 1954 geproduceerd. Toen het bedrijf in 1954 in financiƫle nood kwam, begon het vliegtuigonderdelen te produceren voor Blackburn & General Aircraft Company, maar uiteindelijk werd de productie in 1963 volledig stilgelegd. In 1954 werd de fabriek verkocht aan International Harvester, die de fabriek gebruikte om hier tractors te produceren tot begin 1980; in 1983 werd de fabriek gesloopt.

Populaire oldtimer en klassieker merken