Oldtimer Nederland | Startpagina
Damen en Kroes Boxtel

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

HRG

De Britse autoproducent HRG Engineering Company, ook wel bekend als HRG, werd in 1963 gelanceerd door Edward Halford, Guy Robins en Henry Godfrey. Ron Godfrey, die samen met Edward Halford had geracet bij Brooklands, een racecircuit in de buurt van Weybridge, Surrey, kwam in 1935 naar Edward Halford toe met het idee om een nieuwe sportauto te ontwikkelen. In 1936 voegde Guy Robins, van Britse autoproducent Trojan, zich als derde partner bij het gezelschap. Het bedrijf produceerde de HRG met Meadows motor, die maar liefst 450 kg minder woog dan de populaire Aston Martin - en ook nog eens de helft van de prijs kostte. In 1938 werd het 1100cc model geproduceerd, waarbij gebruik werd gemaakt van een Singer Motors Limited OHC motor. Tegen 1939 gebruikte het bedrijf ook de 1500cc Singer motor, ter vervanging van de Meadows motor die voorheen werd gebruikt. Toen de Tweede Wereldoorlog begon, werd de productie van de auto's stilgelegd, waarna de fabriek gebruikt werd voor oorlogsgerelateerde activiteiten op ingenieursgebied.

Na de oorlog werd de productie weer voortgezet en werden er twee nieuwe 'Aerodynamic' modellen geproduceerd, waarbij dezelfde Singer motor werd gebruikt als voor de oorlog. Het enige echte verschil tussen deze auto's en de auto's die hiervoor werden gebruikt, was de verandering in de vorm van de carrosserie. In 1950 stapten twee van de originele oprichters, Edward Halford en Guy Robins, op bij het bedrijf. Het raceteam van het bedrijf, Ecurie Lapin Blanc, behaalde veel grote successen op de racebaan. In 1938 werd het fabrieksteam het hoogstgeplaatste Britse automerk op de 24-uurs Le Mans race, en in 1939 won het team ook de wedstrijd in de 1.5l klasse.

Tot 1956 produceerde het bedrijf auto's met Singer motoren; hierna werd Singer, dat al een tijd met financiƫle problemen kampte, overgenomen door Rootes Brothers. Dit bracht een eind aan de samenwerking tussen Singer en HRG. Nadat het bedrijf tegen hoge kosten aanliep bij het produceren van nieuwe prototypes en ook in de problemen kwam met nieuwe ontwerpen, werd de productie van voertuigen in juli 1956 stilgelegd - het bedrijf koos er toen voor om zich meer te focussen op de algemene technische werkzaamheden van het bedrijf. Er wordt gerapporteerd dat het bedrijf 241 auto's heeft geproduceerd; daarnaast wordt er geschat dat 225 van de 241 oorspronkelijke auto's vandaag de dag nog altijd bestaan, waarvan het merendeel gebruikt worden binnen het oldtimer circuit.

Populaire oldtimer en klassieker merken