Oldtimer Nederland | Startpagina
Bumperworld

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Hillman

De Britse autoproducent Hillman Motor Car Company, werd in 1907 opgericht. Het bedrijf heette oorspronkelijk Hillman-Coatalen, nadat Breton Louis Coatalen en William Hillman het samen hadden opgericht. In 1909 verliet Breton Louis Coatalen echter het bedrijf, en in 1910 werd de naam veranderd in de Hillman Motor Car Company. De eerste auto's die het bedrijf produceerde, waren vrij groot. In 1913 werd een kleinere auto geproduceerd, de 9hp, die meteen de eerste auto werd waar het bedrijf echt goede verkoopcijfers mee behaalde. Het bestverkopende model dat de autoproducent op dat moment verkocht, werd in 1925 geïntroduceerd: de 14hp. Dit was het enige model dat tot 1928 geproduceerd werd.

In 1928 werd Hillman Motor Car Company overgenomen door Humber, een Britse autoproducent die in 1868 werd opgericht. In 1931 werden beide bedrijven overgenomen door de Rootes Group, een andere Britse autoproducent. Hillman werd, binnen de Rootes Group, een van de dominante merken in de industrie, samen met Sunbeam, Singer en Humber. In 1930 begon de productie van de Hillman Wizard en in 1932 werd de eerste Hillman Minx auto geproduceerd. In 1934 werd de Wizard vervangen door de 20/70, die geproduceerd werd tot 1936, toen de Hillman Hawk gelanceerd werd. Later kreeg de Hawk een nieuwe carrosserie en werd deze gepromoot onder het Humber label.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Hillman Minx opnieuw gelanceerd. Alle modellen hiervan die geproduceerd werden, kregen een eigen 'fase' serienummer, waarbij de Phase VIII in 1954 werd geproduceerd. De deluxe versie van dit model werd het "Gay" model genoemd, wat leidde tot de slogan van het bedrijf: "Go gay, go Hillman". Ook de Husky, een soort kleine auto die leek op een bestelbusje, werd in 1954 geïntroduceerd. In 1963 werd begonnen met de productie van de Hillman Imp; een kleine sedan, waarbij de motor achter in de auto te vinden was. De introductie van een ander nieuwe auto, de Hillman Hunter, vond in 1966 plaats - in 1967 werd vervolgens een kleinere versie hiervan geproduceerd, waarbij de Minx naam hergebruikt werd.

Chrysler, een Amerikaans automerk, nam de Rootes Group in 1967 over; de eerste Hillman die na deze overname geproduceerd werd, de Avenger, werd in 1970 gelanceerd. Chrysler stempelde vervolgens tot 1979 het Chrysler logo op de Hunter en Avenger modellen, totdat het bedrijf in 1979 hun Europese marktaandeel verkocht aan Peugeot, een Frans automerk. De productie van de Hunter werd stilgelegd - maar de Avenger kreeg opnieuw een ander merk opgeplakt, deze keer als Talbot, totdat de auto in 1981 van de markt af werd gehaald.

Populaire oldtimer en klassieker merken