Oldtimer Nederland | Startpagina
Alewijn Taxaties

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Fairthorpe

Automerk Fairthorpe werd in 1954 opgericht door Luitenant-generaal (luchtmacht) Donald Bennett. 'Verkenner' Bennett, een belangrijk figuur in de Tweede Wereldoorlog, werd ook wel "een van de meest briljante, technische vliegers van zijn generatie" genoemd; de man kon met gemak een vliegtuigmotor loshalen en inspecteren. Na de oorlog, gebruikte Bennett zijn technische vaardigheden om een van de opvallendste auto's van zijn generatie te maken; en in de 22 jaar productie, bleven de Fairthorpe auto's populair. Ten tijde van de oprichting van Fairthorpe was er een nieuwe vraag naar auto's van glasvezel, die vaak slechts in kit-vorm werden verkocht. Het 'Atom' label van het bedrijf was echter een volledige auto, gemaakt uit glasvezel en met een BSA-motor, die 250 tot 650cc aan kon.

De belangrijkste auto die Fairthorpe produceerde, de Electron, werd in 1956 gelanceerd. Deze tweezits auto met open dak, was voorzien in een Coventry Climax motor; er werden tot 1973 maar liefst 700 stuks van gebouwd. De Electron was dus de populairste auto uit hun aanbod en een echte belichaming van waar het merk voor stond. Het was een lichtgewicht auto, gericht op een marktsegment dat niet het geld had om een tweezits sportauto te kopen met meer vermogen. Doordat het een lichtere auto was, had de auto niet alleen voldoende vermogen over, maar was deze ook kostenbesparend; dat is waar het bedrijf ├ęcht haar succes vandaan haalde.

Voor de mensen die toch net iets meer vermogen nodig hadden, werd in 1958 de Electron Minor gelanceerd; een aantal modellen hiervan hadden de hoogwaardige Triumph Spitfire motor. Een tijdje werd zelfs de Electron ingehaald qua verkoop, want op het hoogtepunt van het succes rolden er wel 20 'Minors' per maand van de assemblage band af. Begin jaren '60 begon Fairthorpe auto's te produceren die minder succesvol waren. De Zeta, die in 1960 werd uitgebracht, was uitgerust met een 1600cc Ford Zephyr motor. Ondanks dat de auto meer vermogen had, was het design minder mooi om te zien en werd ook de bestuurbaarheid bekritiseerd.

Er werden maar 20 Zeta's verkocht, en van de volgende Fairthorpe creatie - de Rockette - werden ook maar 25 stuks verkocht. De daaropvolgende TX-editie behaalde iets meer succes, maar het bedrijf had het moeilijk met de verkoopcijfers. In 1976, werd de laatste Fairthorpe geproduceerd.

Populaire oldtimer en klassieker merken