Oldtimer Nederland | Startpagina
Damen en Kroes Boxtel

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Daimler

Het verhaal achter Daimler Motor Company begon in 1896; ingenieur H.J. Lawson richtte het bedrijf toen op, nadat hij de handelsnaam had opgekocht van Gottlieb Daimler uit Duitsland. Lawson was een bekende uitvinder, die ooit de voorloper van de moderne fiets uitvond en hierna de kant van de autoproductie opging. Lawson werd later één van de pioniers van de Britse auto-industrie. De productie van Daimler kwam pas op gang toen hij in contact kwam met F.R. Simms - een ingenieur die oorspronkelijk uit Duitsland kwam en die de eerste Gottlieb Daimlers importeerde naar Groot-Brittannië. Samen richtten Simms en Lawson de Britse tak op van Daimler, waarna de productie kon beginnen in Coventry.

Daimler is één van de oudste Britse autoproducenten: in 1897 produceerde het bedrijf de 6Hp, een voertuig met tweecilindermotor dat ook meteen één van de eerste auto's was op de Britse wegen. Binnen twee jaar werd het bedrijf gevraagd om de eerste gemotoriseerde voertuigen voor het Britse koningshuis te produceren, nadat de (toekomstige) Edward VII ooit in één van de voertuigen had gereden. Deze Koninklijke traditie houdt vandaag de dag nog altijd stand: elke Britse monarch, van Edward VII tot de hedendaagse Koninklijke familie, is weleens in een Daimler Limousine vervoerd.

Met de goedkeuring van het koninklijk huis, kon Daimler al snel haar niche vinden in de Britse auto-industrie, die op rap tempo van de grond kwam. Toen er eenmaal meer concurrenten op de markt kwamen, richtte het merk zich meer op krachtige, luxe voertuigen - het Daimler merk kwam hier uiteindelijk ook om bekend te staan. De Daimler Double Six was één van de belangrijkste voertuigen voor het bedrijf, naast andere succesvolle modellen als de Fifteen en de Straight-Eight. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, hielp Daimler mee door hun expertise te verlenen aan de productie van vliegtuigmotoren. Het merk hield stand tijdens een lastige periode, maar kreeg het uiteindelijk toch lastig op de Britse automarkt na de Tweede Wereldoorlog, waarna het uiteindelijk in 1960 werd opgekocht door Jaguar. Niet iedereen was even enthousiast over deze fusie, door de styling van de nieuwe auto's. Afgezien van het embleem, de badge en de geribbelde grille, zagen de nieuwe Daimlers er precies hetzelfde uit als de Jaguars. Met de tijd werden er ook steeds minder Daimler motoren gebruikt: het laatste voertuig met een Daimler motor was de V8-250.

Tijdens de overname werd de Daimler Sovereign gelanceerd, misschien wel de bekendste auto die deze badge mocht dragen. Zoals alle Daimlers, stond de Sovereign symbool voor de ultieme luxe, in combinatie met een flink vermogen onder de motorkap - en een flink prijskaartje, met als doelgroep de rijkere consument. De laatste auto die onder de Daimler naam geproduceerd werd, was de Daimler Super Eight.

Daimler advertenties

Afbeelding van 1978 Daimler Double Six Serie 2 Vanden Plas
Afbeelding van Daimler 2.5 ltr V8 Sedan
Afbeelding van Daimler SP250 Dart bumpers
Afbeelding van Daimler V8 bumpers

Alle Daimler advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken