Oldtimer Nederland | Startpagina
Bumperworld

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Commer

Commer was één van de oudste autoproducenten in het Verenigd Koninkrijk: het bedrijf begon haar productie al in 1905. Tot de uiteindelijke ondergang van het bedrijf in 1979, stond Commer bekend om de hoogwaardige kwaliteit van haar lichtgewicht bestelbusjes, bussen en andere bedrijfswagens. Gedurende de 74 jaar dat het bedrijf bestond, produceerde het ongelooflijk veel verschillende soorten voertuigen - van militaire wagens in de twee wereldoorlogen, tot de ijscokramen die op de "High Streets" van Groot-Brittannië te vinden waren - de belangrijkste straten in het stadscentrum. Door de veelzijdigheid van het bedrijf, was Commer lange tijd erg succesvol. Het bedrijf werd al in 1905 opgericht in Lavender Hill, Londen, voordat het twee jaar later naar Luton verhuisde. De thuisbasis van het bedrijf was in dit stadje in Bedfordshire te vinden, tot aan het eind van de productie.

In het vroege stadium, richtte Commer zich vooral op het produceren van vrachtwagens, waarbij de RC centraal stond. Na enige tijd werden er ook bussen geproduceerd - en ondanks dat het niet duidelijk is wanneer de eerste bus precies van de productieband afrolde, schijnt dit volgens bronnen in 1909 te zijn geweest. Door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in 1914, begon Commer zich op andere sectoren te richten; zo produceerde het bedrijf bijvoorbeeld een aantal succesvolle militaire voertuigen, om een bijdrage te leveren tijdens de oorlog. In de periode tussen de twee oorlogen in, vonden er behoorlijk veel veranderingen plaats bij Commer. In 1926 werd het bedrijf overgenomen door de Humber Group en vijf jaar later werd het verkocht aan Rootes Company. Ook na de Tweede Wereldoorlog produceerde het bedrijf nog altijd militaire wagens; in de jaren '80 werden deze voertuigen nog veelvuldig gebruikt. In de jaren '60 werd echter het busje geproduceerd waar Commer bij veel mensen zo bekend om staat.

De Volkswagen Combi en de VW T2 Panel waren ontzettend populair tijdens de jaren '60, maar Commer bracht een directe concurrent op de markt: de FC. De FC was een busje dat voor verschillende doeleinden kon worden gebruikt; het busje kon zowel worden gebruikt door klusjesmannen die gereedschap en ladders moesten vervoeren, als door mensen die een leuk busje wilden hebben voor het gezin. De motor van de FC was verkrijgbaar in twee verschillende maten, de 1500 en de 1725cc, wat de FC tot een waardige concurrent maakte; gezien het feit dat de wagen maar liefst 22 jaar lang geproduceerd werd, is het wel duidelijk dat de FC de concurrentie met VW makkelijk aankon. Inmiddels was Rootes overgenomen door Chrysler en waren zowel het Rootes als het Commer merk in de problemen gekomen. Commer zelf werd overgenomen door Peugeot en in 1979 hield de naam helaas op te bestaan. Er zijn maar weinig producenten die het ontzettend brede klantenbestand of het enorme aantal aan uiteenlopende soorten voertuigen zouden kunnen evenaren; daarom is men nog altijd positief over waar Commer voor stond.

Populaire oldtimer en klassieker merken