Oldtimer Nederland | Startpagina
Alewijn Taxaties

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Caterham

Het Caterham Cars merk staat hoog in het vaandel bij liefhebbers van de autosport - de echte veteranen kunnen zich wellicht nog herinneren dat het merk al snel een samenwerking aanging met Lotus, één van de grootste namen in de Britse autosport. Aangezien Caterham onlangs is overgenomen door Tony Fernandes, de eigenaar van Team Lotus, sinds 2011 in de Formule Een, zal de verbinding tussen het verleden en het heden waarschijnlijk alleen maar sterker worden. Caterham Cars werd in 1973 opgericht door Graham Nearn, waarna het bedrijf na 16 jaar als Lotus Seven dealer te hebben bestaan, voor het eerst ook auto's ging produceren. Toen de productie van de Lotus Seven niet langer werd voortgezet door Lotus, schafte Nearn de ontwerprechten hiervan aan, van de legendarische ontwerper Colin Chapman - één van de belangrijkste ontwerpers van de Britse auto- en race-industrie.

Nadat een poging om de productie van de Lotus Seven Series 4 voort te zetten mislukte, switchte Caterham Cars naar het iconische Series 3 model, wat ontzettend populair werd bij Britse liefhebbers van de autosport - en eigenlijk over de hele wereld. De Caterham Seven, zoals het model al snel bekend kwam te staan, is een prachtige machine vol karakter en met een charmant uiterlijk. De tweezits zonder dak heeft zes versnellingen en weegt maar 515 kg, waardoor het één van de snelste en best bestuurbare 'track cars' van zijn generatie is. Caterham werkte aanvankelijk samen met Rover om de Powertrain motor te leveren in de Series 3 versies van de auto, maar doordat de producent waarmee werd samengewerkt failliet ging, stapte Nearn's bedrijf over op het gebruik van motoren van Ford Sigma en Duratec.

Caterham Cars heft een aantal verschillende versies uitgebracht van de Caterham Seven. Begin 2008 liet het bedrijf weten dat het de Levante zou ontwikkelen - de laatste versie van de Caterham Seven. Met een prijskaartje van £115,000 (ongeveer €135000), was de LEvante uitgerust met een RST-V8 motor met supercharger, die wel tot 500 pk kon behalen (gemeten minus de afremming). De meest bekende Caterham Seven was echter het model met de controversiële Lotus Twin Cam motor. Voordat Caterham in de jaren '90 de samenwerking aanging met Rover, werd de Caterham Seven aangedreven door Ford cross-flow motoren en Cosworth BDRs.

Populaire oldtimer en klassieker merken