Oldtimer Nederland | Startpagina
Autoschade Restaurateur Oldtimers Dik van Soest

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Bond

Het Bond Cars merk bestond enkele decennia, maar deze vrij onbekende Britse producent begon aanvankelijk onder een andere naam. Opgericht als Sharp's Commercials, produceerde het bedrijf vanaf 1949 auto's onder de originele naam, voordat het in 1963 voor een andere naam koos. Deze naam bleek onderscheidend en bleef ook in gebruik nadat Reliant het bedrijf over had genomen in 1970, ondanks het feit dat de productie van Preston naar Oldbury verhuisde. De geschiedenis van Bond Cars is vrij gelijk aan de geschiedenis van veel andere soortgelijke autoproducenten. Na een bescheiden begin, behaalde het merk steeds meer succes na haar naamswijziging; uiteindelijk kwam het echter toch in de problemen, waarna het bedrijf werd overgenomen. Toch zal de naam 'Bond Cars' niet snel vergeten worden door autosportliefhebbers over de hele wereld - vooral niet door hen die veel plezier halen uit het bezitten, klussen aan en besturen van auto's die tegenwoordig vintage of klassiekers worden genoemd.

In 1949 produceerde Sharp's Commercials de Bond Minicar, die opviel doordat de auto maar drie wielen had. Met een 122cc of 197cc VIlliers motor, was de Bond Minicar - overigens vooral gemaakt van aluminium - een vrij kostenbesparende auto in de moeilijke economische periode die volgde op de Tweede Wereldoorlog. Tien jaar later werd er een sedan-versie uitgebracht van de Bond Minicar, met een opvallende, lange neus. In de Mark G versie van dit indrukwekkende naoorlogse voertuig, werd een 250cc Villiers 4T motor geïnstalleerd.

Snel na de naamsverandering besloot Bond dat vier wielen misschien beter waren dan drie. Het iconische merk produceerde de Wquipe GT met vier wielen, die was uitgerust met de krachtige 1147 cc Triump Spitfire motor en had een lichtgewicht body van fiberglass. Vier jaar later, in 1967, lanceerde het bedrijf de verbeterde Equipe 2 liter, die was voorzien van de zes-cylinder, twee-liter motor van de Triumph Vitesse.

Nadat Bond Cars over was genomen door Reliant, ging het bedrijf weer terug naar haar oorspronkelijk vorm en produceerde het een aantal voertuigen met drie wielen; het populairste model hiervan was zonder twijfel de Bond Bug. De Bond Bug, geproduceerd tussen 1970 en 1974, was uitgerust met een 700cc viercilinder Reliant motor, die de auto tot een topsnelheid van ongeveer 75 mph kon brengen. De opvallende look van de Bond Bug, die ontworpen was door Tom Karen, zorgde ervoor dat de auto een onwijs succes was in de jaren '70. De voertuigen die zijn gemaakt door Bond Cars zullen waarschijnlijk vooral verzamelaars en fans van de motorsport aanspreken - en dan vooral mensen die van klassiekers met een uniek karakter houden, evenals voertuigen met drie wielen.

Populaire oldtimer en klassieker merken