Oldtimer Nederland | Startpagina
Kentekencheck.nu

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Bentley

Britse autoproducent Bentley Motors Limited werd op 18 januari 1919 opgericht en in augustus 1919 geregistreerd door Walter Owen Bentley. Walter Owen Bentley - of W.O. Bentley, zoals hij ook wel bekend stond - had als stagiair gewerkt bij de Great Northern Railways en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog behoorlijk beroemd door zijn vliegtuigmotor ontwerpen. Na de oorlog ontwierp en produceerde W.O. Bentley auto's die vervolgens de 24 uur van Le Mans wonnen in 1924, 1927, 1928, 1929 en 1930. Brits race coureur en investeerder Joel Woolf Barnato, schafte in 1925 zijn eerste Bentley aan en financierde hierna het Bentley bedrijf. Als race coureur, won Branato de 24 uur van Le Mans race maar liefst driemaal: in 1928,1929 en 1930.

Een aantal liefhebbers van de motorsport die ook wel bekend stonden als de "Bentley Boys", hadden een echte voorliefde voor Bentley auto's. Veel van deze liefhebbers hadden een militaire achtergrond en ze waren allen ontzettend rijk. Hierdoor werd de reputatie hooggehouden, als luxe, hoogwaardig merk. De Wall Street beurskrach van 1929 had een verwoestend effect op de Bentley productie. Door de Grote Depressie was er een sterke afname in de vraag naar hun dure luxeproducten. Op 10 juli 1931 werd Bentley Motors Limited officieel onder curatele gesteld. Nadat er behoorlijk wat interesse was in het bedrijf, werd het in november 1931 voor £125,000 overgekocht door Rolls-Royce, in een gesloten veiling. Rolls-Royce gaf haar identiteit pas vrij nadat de aankoop voltooid was. Er werd in die tijd veel gespeculeerd dat Rolls-Royce Bentley Motors had overgenomen om concurrentie te voorkomen op hun duurste product, de Phantom II.


Na de overname, werd het nieuwe bedrijf Bentley Motors (1931) Ltd. opgericht en werd de productie verplaatst van Londen naar de Rolls-Royce fabriek in Derby; later, na de Tweede Wereldoorlog, verhuisde de productie naar een fabriek die tijdens de oorlog was gebruikt in Crewe. Dit nieuwe bedrijf was direct in het bezit van Rolls-Royce. Eind april 1935, stapte de originele oprichter W.O. Bentley op bij Rolls-Royce toen zijn contract was verlopen, omdat hij zich niet kon vinden in zijn rol bij het nieuwe bedrijf. Hij sloot zich vervolgens aan bij een andere producent van luxeauto's: Lagonda. In 1970 stortte het bedrijf financieel in. Er werd een nieuw bedrijf opgericht, Rolls-Royce Motors Limited, wat in augustus 1980 over werd genomen door Vickers plc. In de jaren '70 en begin jaren '80 was de verkoop van Bentley ontzettend afgenomen, maar met de nieuwe eigenaar kreeg Bentley de voormalige goede reputatie weer terug. Door Bentley's nieuwe imago begon de interesse in het merk, evenals de verkoop, weer toe te nemen.

Bentley advertenties

Afbeelding van Bentley Turbo R - topcondition
Afbeelding van Bentley S1 S2 en Rolls-Royce Silver
Afbeelding van Bentley Arnage Green label in goede conditie
Afbeelding van Bentley MKVI Sports Saloon In 2019 gerestaureerd!

Alle Bentley advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken