Oldtimer Nederland | Startpagina
Expertise Bureau Loenen

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Bedford

Bedford Vehicles, opgericht in 1930, was een van de grootste internationale producenten van vrachtwagens; het bedrijf was een subdivisie van Vauxhall Motors, de Britse tak van General Motors. De eerste Bedford werd in April 1931 geproduceerd in Luton. De introductie van de nieuwste Bedford truck, een vrachtwagen van twee ton, betekende het eind voor de Chevrolet LQ en AC, die voorheen door General Motors waren geproduceerd voor dezelfde markt. De Chevrolet LQ en AC werden nog een jaar lang geproduceerd, voordat de productie werd stilgelegd. In augustus 1931, werd er naast de Bedford vrachtwagen ook een bus toegevoegd aan de collectie. Tegen 1937 had Bedford een verkoop van 30,000 bereikt.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd de productie van alle voertuigen voor gewone burgers tijdelijk stilgezet. In 1939 werden een aantal voertuigen die bedoeld waren voor gewone burgers de K-, M- en O-serie vrachtwagens, herontworpen zodat ze voor militaire doeleinden konden worden gebruikt. In maart 1941 bracht Bedford de QL uit, met de bijnaam "Queen Lizzie" - een 4x4 voor militaire doeleinden. Deze vrachtwagen, waarbij de pedalen verder naar voren waren geplaatst, waren heel anders dan de vorige ontwerpen. De productie ging van start en tussen 1942 en 1944 werden ongeveer 24000 voertuigen geproduceerd. In mei 1941 werd de Churchill Tank ontwikkeld en werden er 5640 tanks, evenals 2000 extra motoren geproduceerd. De QL en andere militaire voertuigen van Bedford werden zelfs tot in de jaren '60 gebruikt door het Britse leger. Na de oorlog werden veel voertuigen ook aangeschaft door gewone burgers.

Toen de productie na de Tweede Wereldoorlog weer van start ging, werd in 1952 de Bedford CA geïntroduceerd: een collectie van busjes en pick-up trucks voor consumenten. De Bedford CA was zowel in het Verenigd Koninkrijk als in het buitenland erg populair. In de jaren '50 werd de populaire vrachtwagen Serie S uitgebracht, wat Bedford rond de zeven ton bracht. Er werden in 1959 ook een groot aantal Bedford TK voertuigen geproduceerd; vooral als gespecialiseerde bestelauto deed het busje het goed. De British Armed Forces maken nog altijd gebruik van 4x4 Bedford MKs, een variant op de TK. Tijdens de jaren '80 moest Bedford helaas de markt van zware voertuigen verlaten, nadat het een contract met het Ministerie van Defensie niet rond kreeg en concurrentie kreeg van de goedkopere buitenlandse import. Na deze enorme teleurstelling, begon Bedford zich meer te richten op kleinere, lichtere busjes, zoals de Bedford Midi - die later de Vauxhall Midi zou heten. Nadat het bedrijf in 1961 werd gereorganiseerd, werd er een dochterbedrijf opgezet: IBC vehicles. Bedford's Dunstable fabriek en activiteiten werden in 1987 verkocht aan AWD Ltd - maar door de grote achteruitgang van de Britse automarkt, werd AWD Ltd. uiteindelijk onder curatele gesteld.

Bedford advertenties

Afbeelding van te koop bedford

Alle Bedford advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken