Oldtimer Nederland | Startpagina
Alewijn Taxaties

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Alvis

Dit merk is wellicht niet bij iedereen bekend, maar Alvis is een Brits voertuigproducent met een goede reputatie, dat tussen 1919 en 1967 hoogwaardige, dure auto's produceerde. Het bedrijf heette oorspronkelijk T.G. John and Company, maar de naam werd in 1921 veranderd in Alvis Car and Engineering Company Ltd, op advies van Geoffry de Freville; de ontwerper van de allereerste Alvis motor. Een jaar later behaalde het bedrijf een enorm succes, toen het George Thomas Smith-Clarke en William Dunn wegkaapte bij concurrent Daimler; de twee werkten respectievelijk als hoofdingenieur en hoofdtekenaar. Wat jammer was voor Daimler was een uitkomst voor Alvis, aangezien de twee in de komende 28 jaar verantwoordelijk waren voor een aantal van de meest verkochte modellen, zoals de 12/50, 12/60 en de 14.75.

Alvis auto's hadden een goede reputatie, dankzij hun prestaties en uiterlijk. Ondanks dat veel andere topmerken uit die periode langer bleven bestaan, werden er niet al te veel Alvis auto's geproduceerd, waardoor ze ontzettend exclusief werden - en die exclusiviteit heeft ervoor gezorgd dat Alvis auto's door de jaren heen erg gewild bleven. Vooral de subtiele luxe en hoogwaardige kwaliteit waren belangrijk voor de bezitters van deze auto's. In 1936 kortte het bedrijf haar naam in tot Alvis Ltd, en toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak begon het bedrijf ook vliegtuigmotoren en gepantserde wagens toe te voegen aan haar repertoire. Sterker nog: deze twee afdelingen hielden een paar jaar langer stand dan de productie van commerciƫle auto's.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de productie zo goed als stil, voornamelijk omdat de fabriek in Coventry schade op had gelopen door bombardementen; eind 1946 werd de productie weer voortgezet en produceerde Alvis de TA 14, een betrouwbaar viercilinder model dat perfect de sobere naoorlogse sfeer in Groot-Brittanniƫ reflecteerde. In 1950 ging Smith-Clarke met pensioen en werd Dunn hoofdingenieur, waarna hij zowel de productie van een nieuw chassis overzag als de productie van een zescilinder drie-liter motor, die de basis zou vormen van alle modellen hierna.

In de jaren '50 en '60 bleef Alvis hoogwaardige, mooie en ontzettend snelle auto's maken; de TF 21 behaalde een snelheid van 127 mijlen per uur. Mid-jaren '60 waren de productiekosten echter ontzettend hoog, waardoor de Alvis bijna drie keer zoveel kocht als de meer massa geproduceerde, maar vergelijkbare Jaguar modellen. Het was bijna onvermijdelijk dat de productie eind jaren '60 werd stilgelegd; de laatste auto werd in 1967 gebouwd. Ondanks dat het bedrijf opging in British Leyland en hier vliegtuigmotoren en gepantserde wagens bleef produceren, doet de naam nog altijd denken aan de klassieke, luxeauto's die tot eind jaren '60 geproduceerd werden - en waar mensen die er verstand van hebben, nog altijd naar op zoek zijn.

Alvis advertenties

Afbeelding van Alvis TD21 TE21 TF21

Alle Alvis advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken