Oldtimer Nederland | Startpagina
Damen en Kroes Boxtel

Oldtimer Nederland: klassiekers, oldtimers en classic cars

Alfa Romeo

Het merk Alfa Romeo is een van de belangrijkste merken in de automobielgeschiedenis. De oorsprong van het merk ligt bij de franse autobouwer Darracq, die in 1906 met een aantal italiaanse investeerders een italiaanse vestiging oprichtte onder de naam SAID (Societ? Anonima Italiana Darracq). Vanwege hun zwakke motorisering waren de goedkope SAID modellen waren geen succes op de Italiaanse markt. In 1909 ging het zo slecht met SAID dat de samenwerking met de Italiaanse investeerders werd verbroken.

Met behulp van een bank en nieuwe eigenaren wordt Darracq uitgekocht en wordt er een doorstart gemaakt. In 1910 wordt het merk opgedoopt tot ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili'. De productie verhuist naar een leegstaande Darracq fabriek in Milaan. Hier worden de eerste Alfa's gebouwd. Deze auto's waren vooral gebouwd voor de autosport en het bedrijf was daarom niet erg winstgevend. In 1916 verkocht een van de grootste aandeelhouders (een bank in Milaan) de aandelen aan een producent van militair materieel. Het is aan deze Nicola Romeo dat Alfa Romeo haar definitieve naam te danken heeft.

In het begin gebruikte Nicola de fabriek om zijn productiecapaciteit uit te breidden en begon pas na de oorlog in 1919 weer met het produceren van auto's. Om het merk meer bekendheid te geven stortte Alfa Romeo zich, niet onverdienstelijk, in de racerij. Met Enzo Ferrari als team captain behaalde het vele overwinningen. Enzo Ferrari verliet het bedrijf later om zelf sportauto's onder zijn naam Ferrari te gaan fabriceren. Nicola Romeo verliet het bedrijf in 1928 nadat het failliet was gegaan als gevolg van aflopende defensie contracten. Het bedrijf werd opgekocht door de Italiaanse staat en produceerde tot de tweede wereldoorlog vooral luxe wagens.

Na de tweede wereldoorlog was er een behoefte aan kleinere en minder dure auto's. Met fraaie ontwerpen van Bertone en Pinifarina werd het aantal modellen enorm uitgebreid. In de zeventiger jaren ging het financieel slecht aan toe en in 1986 verkocht de overheid het bedrijf aan Fiat. Gelukkig heeft Alfa Romeo sindsdien haar eigen karakter behouden. Sportiviteit en puur rijgenot zijn sinds de totstandkoming van het merk onlosmakelijk verbonden met de naam Alfa Romeo.

Alfa Romeo advertenties

Afbeelding van Alfa Romeo GT1300 Junior
Afbeelding van Alfa Romeo 2000 Touring Spider
Afbeelding van Alfa Romeo  GT serie 105 bumpers
Afbeelding van Alfa Romeo Giulietta en Giulia

Alle Alfa Romeo advertenties

Populaire oldtimer en klassieker merken